Recepty

Honzovy buchty

Každý Čech určitě někdy jedl klasické české Honzovy buchty, a kdo je nejedl, ten je musí zkusit, protože jsou prostě boží.

Dříve hospodyňky připravovaly buchty jen z mouky, kvasnic, vajec a soli. Jenže tehdejší kvasnice byly úplně jiné, než jaké znáte dnes, vůbec se nemusely míchat s vodou, byly samy o sobě tekuté. Zadělané těsto se nechalo pořádně vykynout a vytvořené kuličky, šišky nebo bochánky se vkládaly do vařící vody. Tehdy se ještě nepekly, ale jen vařily. Měkkost se testovala zapichováním stébla, které nesmělo zůstat suché. Hotové se většinou hostům polévaly máslem nebo se v rozpuštěném másle jen máčely. Až později se dávaly péct na pece a časem začali lidé přidávat i různé náplně.

Základem všech kynutých těst je kvásek. Ten si připravíme tak, že rozdrobíme kvasnice, zalijeme je mlékem, nebo vodou a přidáme trochu cukru, aby se mohly kvasnice napapat. Připravený kvásek poznáte podle zpěněné hladiny. Ke kvásku přidáme ostatní suroviny a důkladně propracujeme, poté necháme vykynout v teple. Po asi 20 minutách těsto propracujeme a znovu necháme kynout, tím zajistíme, že bude těsto rovnoměrně nakynuté. Připravíme si pekáč, který vymažeme trochou tuku. Z těsta tvarujeme stejně velké kuličky, mělo by jich být asi 16. Z kuličky si uděláme placičku, doprostřed dáme naši oblíbenou náplň a uzavřeme do kuličky. Důkladně uzavřeme všechny dírky, buchtu dáme na pekáč a ze všech stran potřeme tukem. Další buchty skládáme těsně vedle sebe a vždy je potřeme tukem, aby se k sobě nepřilepily. Pekáč dáme péct, buchty krásně nabydou a vršky zezlátnou. Po upečení ještě teplé buchty potřeme tukem a posypeme cukrem. Nejlepší jsou ještě teplé.

x_MG_5194

Čas: 90 minut        Množství: 16 buchet      Náročnost: střední

Potřebujeme:

  • 100g cukru moučka
  • špetka soli
  • 250ml mléka
  • 500g hladké mouky
  • 1 kostka droždí
  • 2 žloutky
  • tuk na potření
  • povidla nebo tvaroh

Postup:

  1. Do větší mísy dáme mouku a do ní vyhloubíme důlek, do něj rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru a zalijeme mlékem.
  2. Okraje mouky posolíme a kvásek necháme v teple asi 20 minut kynout.
  3. Po vykynutí přidáme zbytek cukru a žloutky, vypracujeme těsto.
  4. Těsto necháme kynout 20 minut, prohněteme a necháme kynout dalších 20 minut.
  5. Připravíme si pekáč, který vytřeme trochou tuku. Troubu předehřejeme na 175°C.
  6. Z těsta tvoříme kuličky, které vytvarujeme na placky a plníme povidly nebo tvarohem, důkladně uzavřeme, aby náplň nevytekla.
  7. Buchty skládáme na pekáč těsně vedle sebe a vždy každou buchtu potřeme ze všech stran tukem, aby se k sobě nepřilepily.
  8. Pečeme asi 25 minut dozlatova.

Po upečení buchty potřeme tukem a posypeme cukrem. Nejlepší je podávat je ještě teplé.

x_MG_5181

x_MG_5182

x_MG_5183

x_MG_5184

x_MG_5185

x_MG_5186

x_MG_5188

Previous ArticleNext Article