Domácnost

Encyklopedie – Byliny a koření

Bylinky patří i přes dnešní přetechnizovanou dobu plnou nejrůznějších pilulek a tabletek stále mezi oblíbené rostlinky užívané jak v kuchyni, tak k léčbě či prevenci některých onemocnění. Samotní lékaři doporučují bylinky jako doplňky léčby a kuchaři je užívají k oživení našeho někdy velmi strohého jídelníčku.

Pokud  bychom zavítali do historie, tak zjistíme, že bylinky byly  hojně využívány k uzdravovaní nemocných až do 18. století, než se začaly průmyslově vyrábět první léky. Postupně nastal obrovský rozmach ve výrobě všemožných tablet a léčiv v jakékoliv formě pod dojmem, že chemické složení je daleko účinnější než obyčejné „kytky“. Jistě jste již slyšeli o nevhodném užívání antibiotik apod. Léky mají jistě svůj velký význam, zachraňují životy, kterým by v daleké minulosti již nebylo pomoci, ale opět tu platí stále opakovaná formulka – všeho s mírou. Jako bychom si to už začali uvědomovat, stále více z nás se totiž vrací ke starým osvědčeným receptům babiček kořenářek. I rozumný lékař doporučí bylinky, samozřejmě jako podpůrnou léčbu. I přes svůj „zázrak přírody“ nemohou tyto rostlinky nahradit vysoce účinný chemický lék.  Přesto nám pomohou ulevit například od bolesti, kašle, rýmy apod.

Měli bychom ale mít na paměti, že i přes své kouzlo uzdravování a ulevování od příznaků nemoci jsou samy o sobě drogou, která při nevhodném použití může mít i katastrofální následky. To se týká především dětí, těhotných a kojících žen, výjimkou ale nejsou ani zdraví lidé středního a mladého věku, kteří byliny konzumují například v nadměrném množství či nevhodné koncentraci.
Proto je vždy před počátkem jejich užívání nutné prostudovat odborné texty týkající se účinku konkrétní rostliny, popř. se informovat ve specializovaných prodejnách apod.

Ukázka z knihy:
Byliny obsahují látky, které nás mohou uzdravit, nebo z nich můžeme onemocnět. Záleží na nemoci, užité dávce a na citlivosti na látky, která se člověk od člověka liší. Mnoho lidí má pocit, že přírodní látky jsou mnohem méně škodlivé než chemické. To je však omyl. Některé rostliny obsahují tak silné jedy, že už požití malého množství může být smrtelné. Navzdory tomu se smrtelné otravy a vážné zdravotní problémy po užití bylin vyskytují jen málo. Mnohem nebezpečnější je užívání nadbytečných dávek léků, které se z nich vyrábějí. Jedná se o preparáty, v nichž je obsah účinné látky uměle zvýšen. Otravy léky se vyskytují mnohem častěji než jakákoliv jiná forma otravy.

Pro ty z vás, kteří svět těchto tajemných rostlinek vyhledávají a chtějí se dozvědět něco bližšího o jejich historii, vzniku, účinku a použití, vydalo nakladatelství Rebo pozoruhodnou encyklopedii s příznačným názvem Byliny a koření. Kniha vychází ve třetím vydání a byla sepsána nizozemským Nico Vermeulenem.
Jedná se o velmi zevrubnou příručku světem bylin, dočkáte se představení mnoha stovek z nich, včetně podrobného vysvětlení, jak je používat v kuchyni, v kosmetice, při péči o sebe sama, ale můžete využít i návody k jejich využití jakožto léčiva.

Ukázka z knihy:
Pažitka pobřežní – Allium schoenoprasum
Pažitka je jednou z nejvděčnějších bylinek, které si můžeme vypěstovat sami. Tato vytrvalá bylina dokáže růst dokonce i v hrnci na balkoně. Je zcela mrazuvzdorná, ale nadzemní části při středním mrazu zmrznou. Na jaře vyžene pažitka zase řadu čerstvých zelených výhonků, které jsou nejlepší mladé. Mohou se zaštipovat a sypat na saláty. Jemná cibulová nať je lahodná i v rajské polévce a v kombinaci na chleba se sýrem…

… Ačkoliv je pažitka bohatá na vitamín C a podporuje zažívání, léčebně se téměř nevyužívá.

Nechybí ani návody na vypěstování v domácích podmínkách, a tak se s pomocí této knihy může každý z nás stát pěstitelem rostlinek, jejichž účinky byly obdivovány odjakživa. Doplňkem je obsáhlý rejstřík s latinskými i českými názvy bylin.

V úvodu knihy se dočtete o všeobecných podmínkách pěstování a užívání bylinek, autor vás seznámí s některými odbornými pojmy, jako jsou odvar, tinktura apod. Nechybí rozšířená část o chemickém působení těchto léčivek a jedovatých látek v nich. Rodičům pak doporučuji věnovat pozornost krátké, ale výstižné kapitolce o dětech a jejich kontaktu s rostlinami, aby nedošlo k ohrožení jejich zdraví. Abyste nemuseli v knize zbytečně listovat za účelem hledání konkrétní rostliny, naleznete v závěru abecední seznam s označením strany, na které určitou bylinku najdete.

Každá rostlina je doplněna barevnou fotografií, což činí z encyklopedie velmi přínosnou a užitečnou knihu, která není pouhým textem, ale je tak vhodná i k ponaučení.

Rozhodně vám mohu tuto publikaci vřele doporučit, nepochybně bude ozdobou vaší odborné knihovničky. Může se stát i velmi zajímavým dárkem pro vaše blízké, kteří mají například pěstování rostlinek v oblibě nebo se o nich chtějí dozvědět více informací. Jedná se o přínosnou a ojedinělou publikaci s velmi podrobnými údaji o téměř šesti stovkách bylin, vytištěnou na kvalitním papíře s působivým vnějším designem a zpracováním.

Knihu Encyklopedie Byliny a koření vydalo nakladatelství Rebo.

Previous ArticleNext Article