Recepty

Chicken Tikka Masala: Specialita indické kuchyně

Možná jste tento pokrm ochutnali přímo v Indii, nebo zcela paradoxně v Anglii, kde už natolik zdomácnělo, že je součástí jídelníčků mnoha restaurací. Chicken Tikka Masala je pečené marinované kuřecí maso v pikantní omáčce a jeho příprava není až tak složitá, jak by se mohlo zdát.

Základem úspěchu při přípravě Tikka Masala je úžasná směs orientálního koření, které se přidává jednak do marinád, jednak do omáčky. Možná budete muset trochu experimentovat, než si jeho množství a složení vyladíte k dokonalosti, nebo si tento pokrm připravíte pokaždé trochu jinak podle toho, kolik jaké ingredience právě použijete.

Jak připravit marinádu

Maso před úpravou naložte na noc do jogurtové marinády. Jestli nemáte čas, dejte tomu aspoň 2 hodiny, ale tady platí: čím déle, tím lépe. Maso úžasně zkřehne a hlavně natáhne ty správné vůně a chutě.

Suroviny na marinádu:

  • 1 kelímek bílého smetanového jogurtu
  • 1 lžička římského mletého kmínu
  • 1 lžíce koření tandoori masala (dá se sehnat i v marketech, například v Tescu)
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • šťáva z půlky citronu

Všechny ingredience prošlehejte metličkou a do připravené směsi dejte nakrájené maso z kuřecích prsou. Namarinované maso naskládejte na plech s pečícím papírem a pečte v troubě předehřáté na 250° C asi 10 minut. Maso musí zůstat uvnitř šťavnaté, tak ho v troubě nenechejte dlouho. Upečené maso zamíchejte do omáčky a ještě chvilku v ní provařte.

Jak připravit omáčku

Omáčka neboli masala by měla být pikantní, její ostrost si ale upravte podle vaší chuti. V Anglii dnes již běžně dostanete variantu CMT (Chicken Tikka Masala) s omáčkou velmi jemnou.

Suroviny na omáčku:

  • lžíce oleje (ne olivový)
  • 1 cibule nakrájená nadrobno
  • 2 rajčata
  • 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
  • 1 lžíce prolisovaného česneku
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička římského mletého kmínu
  • 1 lžička indického kari
  • 1 kousek celé skořice
  • 1 kardamon
  • 2 hvězdičky badyánu
  • bobkový list
  • 150 ml smetany ke šlehání (31%) (nebo kokosové mléko)
  • 1 plechovka krájených rajčat (může být protlak)
  • hrst čerstvého koriandru
  • ½ lžičky koření garam masala (jestli neseženete, nevadí)
  • 1 – 4 chilli papričky bez semínek, pokrájené

Na lžíci dozlatova osmažte na jemno nakrájenou cibuli, přidejte strouhaný zázvor, česnek, mletý římský kmín, kurkumu, kari a garam masala Všechno nechte spolu restovat tak 2 minuty, pak přidejte oloupaná a nakrájená masitá rajčata, skořici, kardamom, badyán, bobkový list, plechovku rajčat nebo protlaku, smetanu a sůl. Podle chuti přidejte jednu či víc chilli papriček a nechte spolu povařit (asi 15 minut). Omáčku dochuťte solí, můžete i trochu přisladit. Do hotové přidejte opečené maso a provařte. 

Výsledek zasypejte hrstí sekaného koriandru. Jako příloha se moc dobře hodí jasmínová rýže, ale v Indii se k Tikka Masala podává chléb naan, což jsou placky z bílé mouky.

Previous ArticleNext Article