Recepty

Co by se mělo objevit na štědrovečerním stole

Co se tradičně objevuje na vašem štědrovečerním stole? Sázíte pouze na klasiku, nebo máte i jiné dobroty, na kterých si během nejsvátečnější večeře v roce pochutnáte? Dodržujete některá jídla, která se v rodinách tradují z generace na generaci? Nebo dáváte přednost modernějším chuťovkám? Pojďme si teď společně říci, co by se mohlo nebo dokonce mělo objevit na každém štědrovečerním stole.

Co by mělo být na štědrovečerním stole

Pokrmy podávané v nejkouzelnější den v roce se budou samozřejmě lišit rodina od rodiny. My si teď společně vytvoříme pomyslný seznam jídel, které lze považovat za klasiku.

  • Kapr

    Kdo by si uměl představit Vánoce bez kapra? My rozhodně ne! Kapr zkrátka na český stůl na Štědrý den patří a přes to nejede vlak.

  • Řízky

    V domácnostech, kde se nejí ryby, nebo dokonce i tam, kde se ryby jedí, ale strávníci si chtějí skutečně dopřát se stále častěji objevují i řízky – a to jak kuřecí, tak i vepřové.

  • Vinná klobása

    Další masný pokrm, na který o Štědrém dnu sází stále více lidí, je pečená nebo smažená vinná klobása. Nejčastěji jí mají na stole tam, kde nejedí kapra a kde šikovně doplní smažené řízky.

  • Bramborový salát

    Stejně jako kapr i bramborový salát patří ke klasice štědrovečerního stolu. Každá rodina má svůj vlastní recept, který se u nich dědí z generace na generaci – někdo dělá se zeleninou, jiný bez zeleniny, někdo přidává majonézu, jiný tatarku a další třeba jogurt.

  • Houbový Kuba

    Dříve nesměl na štědrovečerním stole chybět pečený houbový Kuba, který se připravoval ze sušených hub, vařených krup a vepřového sádla.

  • Vánočka

    V mnoha domácnostech mají po večeři i sladkou tečku v podobě vánočky. My říkáme: proč ne!

Previous ArticleNext Article