Recepty

3 tipy na chutnou svačinu pro děti

Pro rodiče, kteří chystají svým dětem svačiny každý den, se během let tento hon za správným jídelníčkem stává opravdovou výzvou. Zdravé svačinky pomáhají dětem získat potřebné živiny a energii na celé dopoledne trávené ve škole. 

Bohužel u dětí často vyhrávají na plné čáře automaty se sladkostmi nebo fast foody a nalákat svoje ratolesti na něco zdravého může být nadlidským úkolem. Na místo kupovaných sladkostí a dobrůtek můžete připravit jejich domácí verzi. Nechte se inspirovat třemi tipy na chutnou a zároveň zdravou svačinku, kterou budou vaše děti milovat.

Domácí sušenky z ovesných vloček

Ingredience

  • 2 hrnky ovesných vloček
  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 4 vrchovaté lžíce kokosového tuku nebo rostlinného másla
  • 1 nastrouhané jablko
  • 70 g brusinek nebo rozinek
  • špetka skořice

Postup

Recept je tak rychlý, že jako první krok si dejte předehřát troubu na 180° a připravte si na plech pečící papír. Veškeré ingredience spolu smíchejte v misce. Ze směsi vlhkýma rukama vypracujte kuličky a vyskládejte je na plech. Nakonec je namočenou lžící lehce zploštěte. Dejte upéct do zlatova. Hotové sušenky z plechu sundejte až po vychladnutí. Sušenky skladujte v suchu v uzavřené nádobě.

Celerové hranolky s bylinkovým dipem

Děti mají ve velké oblibě hranolky. Zkuste jim nabídnout jejich zdravou verzi v podobě zeleninových hranolků. Kromě verze s celerem lze použít například červenou řepu, mrkev a nebo dýni.

Ingredience na hranolky

  • 1 středně velký celer
  • 4 lžíce olivového oleje
  • špetka tymiánu

Ingredience na dip

  • kelímek zakysané smetany
  • libovolné bylinky

Postup

Celer nakrájejte na proužky, ty pokapejte olivovým olejem a pečte při 180 °C asi půl hodiny. K zeleninovým hranolkům se perfektně hodí jednoduchý bylinkový dip. Smíchejte zakysanou smetanu  s bylinkami, například petrželkou.

Ořechové koule s datlemi

Ingredience

  • 125 g mandle
  • 200 g datle (sušené)
  • 2 polévkové lžíce kokosového oleje

Na obalení

  • strouhaný kokos
  • kakao

Postup

Suroviny důkladně rozmixujeme, ze vzniklé směsi vytvarujte koule, které obalte buď ve strouhaném kokosu nebo kakau.

Tip: Místo mandlí můžete do základu použít jakékoliv ořechy.

Previous ArticleNext Article